In de Nieuwe Nes aan het Schoenmakerspad 1 in Schagen gaat vrijdag 9 maart weer een cursus kunst- en cultuurgeschiedenis van start.

De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van 10.00 tot 11.45 uur. Beginpunt is Griekenland, dat vormgaf aan het godenrijk. Door af te stemmen op de goddelijke orde, zou de mens net zo goddelijk kunnen worden als de menselijke natuur dat toestaat. Volgens de christelijke kerkvader Augustinus echter, was de dwaalleer van de heidense godsdiensten ingefluisterd door demonen, die gedreven werden door hun bloeddorst naar offers. De christenen besloten dat er niets mocht overblijven wat aan die goden herinnerde. De intenties van beeldenmakers en beeldenbrekers zijn zeker niet altijd religieus ingegeven.

Mary Richardson bijvoorbeeld ging in de National Gallery een naakt van Velázquez met een mes te lijf, omdat haar roep om vrouwenkiesrecht werd genegeerd. Ook wetenschap en techniek kunnen bepalend zijn, evenals kunst of de sociale media. De vraag wie de beeldvorming bepaalt, is weer actueel geworden door de verspreiding van nep nieuws en de discussie rond koloniale 'helden'. Vernieuwing gaat maar al te vaak gepaard met beeldenstormen. Ze zijn van alle tijden en vinden overal plaats.

Docent: Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus. Informatie, brochure of aanmelding: e-mail sijm.t@quicknet.nl of 0229-501837 (inspreken kan ook).

Nieuwe Nes op Facebook